11 Ağustos 2009 Salı

Müzik Ehliyeti




Sorun

Hem amatör hem dandik müziği dinleme zorunluluğu (Balkonda oturuyorsun, biranı içiyorsun. O da ne? Komşu kafede düğün var, "Tey tey teyy! Hade Hadö Hadüü!" sesleri evin içinde yankılanıyor.)

Çözüm
Müzik Adamı Ehliyeti... Doktora diploma var, sürücüye ehliyet var, müzik adamına neden hiçbir şey yok? Bizi en çok rahatsız eden; hayatımızla olmasa da ruh sağlığımızla oynayan o değil mi? Evet, ona da bir ehliyet gerekiyor. Burada kastettiğim müzik türüne göre ehliyet vermek değil, arabesk türünde de ehliyet alabilir müzik adamı, türkü dalında da. Ancak bunun kuralları olmalı.

Kurallar
- Müzik adamlığı için jüride senin alanından müzik adamlarının ve akademisyenlerin bulunduğu bir sınava girmeli, ehliyetini almalısın.
- Ehliyetini aldığında kazandığın hak, elektronik ses yükseltici ya da kaydedicileri kullanabilme hakkı. (Mikrofon, org vb.) Mikrofon kullanmayarak çevreyi az rahatsız edeceğinden, ehliyetsiz de elbete şarkı söyleyebilirsin, sana kimse karışmaz.
- Ehliyetini aldığında, gazinolarda, düğünlerde çalarak hayatını sürdürebilirsin. Ancak bunun da sorumlulukları var. Mekandaki kötü ses sistemi nedeniyle halk seni şikayet edebilir, Müzik Polisi ehliyetine geçici bir süreyle el koyabilir. Bu nedenle müzik yapacağın yeri dikkatli seçmeli, ses sistemi konusunda hassas davranmalısın. Ortaya çıkan ses'teki tüm sorumluluk senin.
- Detone olmamalısın. Bu, bir gecelik kazancının tümünü ceza olarak vermen anlamına gelir.
- Trafik cezaları gibi cezaları olan bu sistemde, hataların sonucunda para cezası, ehliyete geçici bir süre için el konulması, müzikten men gibi cezalar bulunuyor. Dikkatli olmalı, işini ciddiye almalısın.

Kazançlar
- Kötü ses sistemi pızırtıklarından kurtulmak.
- Senin dinlediğin tür olmasa da, başka tür müziklerin iyi örneklerini dinleyebilme olanağı.
- Uzun vadede geniş kitlelerin müzik zevklerinin gelişmesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder