25 Ağustos 2009 Salı

Bireysel Trafik Kuralları




Tesbit

Trafik kuralları biraz fazla 'genel' değil mi? 90'ı geçme, alkollü kullanma, şöyle yap ama böyle yapma... Peki herkes için neden aynı kurallar geçerli? Altımda bir Leon varsa (Keşke) ve deneyimim de fena değilse, yol da uygunsa; neden doksanı geçmemeliyim? Ya da tersinden bakarsak, 60 model bir Lada'yla, tek şeritli ve kalabalık bir yolda, 90 yaşında ayakta zor duran bir amcamız 90'la gittiğinde kurallara uymuş mu oluyor?

Çözüm
Sürücülere deneyim puanları verilsin ve gerektiğinde geri alınsın. Bir nevi bilgisayar oyunu mantığı gibi, 'level' gibi, 'experience' gibi...

Puan Getirecek - Götürecek Davranışlar
- Ehliyete mi sahipsin, yoksa bir araca mı? Sadece ehliyetin varsa ve araç kullanmıyorsan puan alamassın.
- Saygılı bir sürücü müsün? Yol verir misin? Racona uyar mısın?
- Yağışta buzda karda çamurda sürüş deneyimin var mı?
- Her gece mi içersin, beş ayda bir mi içersin? Alkol seni ne kadar etkiler? Benim iki dublemle senin iki dublen aynı mı?
- Aracının durumu nasıl? Servisini aksatıyor musun? Duruş mesafen ne kadar? Hızlanma süren ne?
- Araçta genellikle senden başka kimler var? Dikkatini dağıtacak küçük bir çocuk ya da kafa ütüleyen bir yolcuya sahip misin?
- Kolunu camdan çıkarmayı sever misin?
- Kırmızı ışıkta önünde duran araca korna çalma hızın nedir? Sarı yanmadan mı çalarsın, yeşil yandıktan sonra mı?
- Yolda gördüğün bisikletlilere laf atar, motorcuları sıkıştırır mısın?
- El freniyle dönüşler yapıp cayırtılarınla müzik yapar mısın?

Denetleme Yöntemleri
Trafik polisine ek olarak, Sivil Trafik Denetimi oluşturulacak. Arkandaki araba sarı yandığında kornaya basınca, plakası ve çektiğin bir fotoğrafla STD'ye başvuracaksın. İlk şikayette değilse de, ikinci - üçüncü bildirimlerde sürücünün puanı düşecek. Puan düştükçe hız limiti - alkol limiti de düşecek. Gerektiğinde nasıl ki alkollü sürücü trafikten men edilebiliyorsa, agresif kullanan, trafik raconuna uymayan ve saygısız bir sürücü de saygı puanı bittiğinde trafikten men edilebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder