27 Ağustos 2009 Perşembe

Dört Ayaklı Kıpırdakları Sabitlemek




Sorun

Masa ve benzeri dört ayaklı hayat yardımcılarının ayaklarının tıkır tukur sesleriyle zımbırdaması, dengede duramaması.


Çözüm
Aslında en temiz çözüm ayaklardan birini kaldırmak, üçayağa (fotoğrafta tripod tabir ettiğimiz) dönüştürmek. Bu durumda her zemine mükemmel uyum sağlar masa ya da benzeri. Ancaak, bunun yapılamayacağı kimi durumlar da var elbet, misal bir buzdolabını üç ayaklı yapmak istemeyiz, ya da çamaşır makinesini. Bu durumda plan B'yi devreye sokuyoruz.


Plan B
Dört ayaklı olduğu halde yamuk zeminlerde bile yere sapasağlam basan bir şey var. Nedir o? Araba elbette... Zira ayaklarının amortisörleri var. Peki, amortisörü basitleştirirsek nasıl bir cihaz elde ederiz? Bir yay, bir de hidrolik. Hidroliklerin fiyatları taşıma kapasitesine göre gün geçtikçe düşüyor. Yay zaten para değil. Tamam, o halde bu ikisini birleştirip dört ayaklı yaşam yardımcımızın ayaklarına birer tane takabiliriz.


Elde Edilen Sonuç
Masayı yerine yerleştirdin, ayarlamadığın için yaylanıyor şu an. İstediğin konuma getirdiğinde kilitle düğmesine bas, o da her hidroliği kilitleyen mekanizmayı devreye soksun. Bunu buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlara da uygula. Özellikle çamaşır makinesi, ciddi bir sorun aslında. Yere tam basamassa bol gürültü yapar, hatta özgürlüğünü ilan eder, yürür gider... Ama ayarı da bozulur kimi zaman, döne döne. Böyle düz durmamakta inatçı dört ayaklılar için amortisörlü ayakların kilit sistemini bir sensörle otomatik hale getirebiliriz. Sensör dört ayaklıda bir açı değişimi fark ettiğinde kilidi açar, düzleştiğini fark ettiğinde kilidi kapar. Böylece hiç yamulmayan bir dört ayaklı elde etmiş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder