30 Ağustos 2009 Pazar

Şampuan Şişelerinin Direnişi




Sorun

Pek yaygın olmasa da, laylon (Evet, laylon) poşet kullanımının azaltılmasına yönelik kampanyalar, çözüm önerileri vb. epey gündemde bu ara. Pek de beğeniyorum bu durumu, zira çok fazla kullanıyoruz laylon'u hayatımızda. Ancaak, plastik şişe ve türlü şişe benzeri ambalaj, bu poşetleri günah keçisi yapmış durumda. Sanki onların hiç kabahati yok, sanki ayda onlarca şişe tüketmiyoruz onlardan, sanki laylon'dan daha az petro-kimya hammaddesi tüketiyorlar...

Çözüm Önerileri
Şampuanların, duş jellerinin, deterjanların, sıvı yağların, yoğurtların ve benzeri türlü ıvır zıvırın (Bundan sonra maylon olarak anılacaktır.) kullanımını azaltmak için türlü önerilerim var.

- Şampuanımı cam şişede alırım, sonra alış veriş merkezine boşunu geri götürürüm, dolusunu da güzel bir indirimle alırım. Şişe sahibi firma, ambalajın temizliğini yapar, yeniden doldurur, maliyetlerini azaltır. (Efes Pilsen modeli)
- Maylon ambalajlı ürünlerin satışından ciddi bir vergi alınır, bu sayede fiyatları artar, bu sayede tüketici cam ya da kağıt (süt kartonu gibi yani) ambalajlara kaydırılır. Bir liralık mazotu iki buçuk liraya alıyoruz sonuçta, değil mi?
- Beş - on litrelik çok daha hesaplı ürünler tüketiciyle buluşabilir. (Eski zamanlardaki ipek şampuanlar gibi değil ama, bildiğin Dove falan diyorum, yan sanayi olmayan.) Akabinde evimizdeki şahane tasarımlı şişelere bunları doldurup kullanabiliriz. Değil mi efendim?
- Evimizde biriken bu kadar cam ambalajı ne yapacağız? (Evet evet, çok birikecek. Deterjandır, yoğurttur, margarindir...) Çöpe mi atacağız? Yok canım. Cam kumbaralarına mı atacağız? Yooo.. Kiloyla satacağız. Devlet aldığı vergilerin bir kısmını bize buradan geri verecek. Uzun lafın kısası, maylon ambalaj kullanandan aldığı parayı cam ambalaj kullanana vermiş olacak. Bir nevi Robin Hood...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder